Данас Међународни дан биолошке контроле> Екосистем и биолошка разноврсност су јако важни за нашу планету :: Semberija INFO ::

 

Данас Међународни дан биолошке контроле> Екосистем и биолошка разноврсност су јако важни за нашу планету


Данас, 18. фебрура, обиљежава се Дан биолошке контроле.

Kада већ говоримо о контроли, свјетски биолози су урадили нешто веома важно, а то је да нпр. угроженост морских корњача прате путем сателита.

Што се тиче здравља, контрола је увијек потребна и битна. Такође, важно је контролисати стране инвазивне врсте, а то су биљни, животињски или други организми који природно не настањују неки екосистем и самим тим угрожавају биолошку разноврсност.

Свака страна врста у екосистему потенцијална је опасност, јер може да изазове трајне и штетне промјене тог екосистема, које, пак, могу имати непоправљиве посљедице за околину у цјелини, као и за социо-економску ситуацију одређеног подручја, а могу негативно утицати и на живот и здравље људи.

Kроз утицај инвазивних врста на пољопривреду, шумарство, рибарство и природне системе који су важна основа за развој земаља у развоју, повећава се сиромаштво, те кочи развој, а овај негативни утицај је додатно погоршан климатским промјенама, загађењем, губитком становништва и слично. Екосистем и биолошка разноврсност су важни за опстанак наше планете. Како би се очувале, биолози широм свијета проводе контролу који то биљни, животињски или други организми природно не настањују неки екосистем.

​Семберија инфо / Агенције